O Nama

Trgovačko društvo DIIV d.o.o. (Društvo za Istraživanje i Iskorištavanje Voda) osnovano je u jeku Domovinskog rata u Zadru – sredinom 1992. godine, a sjedište je društva u Salima na Dugom otoku.

Osnovano je kao odgovor na potrebu okupljanja ronilaca biologa i stručnih ronilaca koji će obavljati precizne ronilačke radove u raznolikim podvodnim uvjetima i mjestima. Za razliku od uobičajenih hidrograđevinskih radova ova skupina iskusnih ronilaca odlučila se na obavljanje preciznih i kompliciranih podvodno/podmorskih poslova i zadataka kao što su razna precizna podvodno-podmorska mjerenja, foto i video snimanja, biološka i geomorfološka opažanja itd.

U skladu s tim bili su i prvi poslovi DIIV-a: izrada preciznog nacrta slatkom i bočatom vodom preplavljenog dijela speleo sustava Golubinka radi postavljanja pumpi vodocrpilišta za Zadar; izrada nacrta morem preplavljene špilje Zmajevo uho kraj Rogoznice za potrebe Nautičkoga centra u izgradnji; izmjera podvodnog dijela crpnog bunara u Ninskom Dračevcu za potrebe čišćenja bunara; biologija i ekologija morem preplavljenih špilja kod Brbinja; živi svijet u podvelebitskim vruljama ponorskoga tipa itd. Uz to DIIV-ovci su održavali vodocrpilišta Zadra (gotovo je već zaboravljena katastrofalna situacija s pitkom vodom u Zadru za vrijeme rata), a u skladu s time i sustav odvodnje (koji slabo radi ako nema dovoljno vode). U sljedećim godinama poduzeće se uključuje i u znanstvene aktivnosti i surađuje s: Prirodoslovno-matematičkim fakultetom iz Zagreba, Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba, Hrvatskim hidrografskim institutom iz Splita, trgovačkim društvom Oikon – Institutom za primijenjenu ekologiju iz Zagreba, te s oko četrdeset privrednih subjekata.

Među tim poslovima ističu se tri SUO za uzgoj pastrva u Jadranskome moru, četiri SUO za uzgajališta tuna, četiri SUO za ispuste otpadne vode s Krka, praćenje stanja oko uzgajališta riba, više SUO za buduće nautičke centre i lučice te podmorske optičke kabele, ispuste i vodovode itd.

Svi zaposlenici i suradnici iskusni su ronioci pretežito visoke stručne spreme, a društvo je opremljeno terenskom opremom koja mu omogućuje brzi dolazak na lokacije u cijelom teritorijalnom moru Republike Hrvatske. DIIV raspolaže radnom pneumatskom brodicom od 7,5 m (XS RIBs 750D s motorom Mercury Verado 300) i malom pneumatskom od 3,8 m (QuickSilver 365HD s motorom Yamaha 25) te dva terenska automobila (Toyota Hilux 3.0D 4D i Lada Niva 1.7i).

Ciljevi DIIV-a su: proširenje djelatnosti na tehnička trimix ronjenja (radne dubine do 100 m) i poboljšanje speleoronjenja u slatkovodnim podzemnim objektima te od ljeta 2013 organiziranje jednodnevnih avan-turističkih izleta (Sarastro adventureS). Društvo se bavi i znanstvenim radom u suradnji sa Biološkim i Geološkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Geografskim odsjekom Sveučilišta u Zadru te s Zavodom za istraživanje mora i okoliša, Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Posebno intenzivna je suradnja u istraživanju bioloških i ekoloških aspekata bentosa čvrste podloge morem preplavljenoga krša istočne obale Jadranskog mora.

Od prosinca 2012. zastupa i engleskog proizvođača pneumatskih plovila XS RIBs za tržišta Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore.

OIB: 37355466870

Temeljni kapital 300 000 (tristotine tisuća) HRK (kuna), uplaćen u cijelosti
Trgovački sud u Zadru.
Glavni račun kod Croatia banka d.d.

Predsjednik uprave Društva: Donat Petricioli

close
Facebook IconHrvatskiHrvatski